Recept van de maand: Erwtensoep

erwtensoep

ERWTENSOEP

Ongeveer 3 liter
6-12 personen

BENODIGDHEDEN
500 gr spliterwten
500 gr hamschijf met bot
2 -3 st sparerib
100 gr ontbijtspek of zuurkoolspek met zwoert
1 st rookworst

GROENTE
2 st flinke uien
1 st winterwortel
2 st prei
1 st knolselderie
2 st aardappel
1 bs bladselderie
zout en peper
2 ltr water om te beginnen

BEREIDING

1. Spoel spliterwten in stromend water. Niet weken.
2. Breng water aan de kook: erwten, hamschijf en spek erin. opnieuw aan de kok, schuim af
Blijft vocht troebel, water wisselen. Zachtjes laten koken
3. Groenten snijden: – knolselderie,aardappel in blokjes
– winterwortel in halve maantjes
– prei kruislings snijden en uitspoelen en halve cm snijden
– ui grof snipperen
4. Doe groennten in de pan en verhit op laag vuur tot de erwten gaar zijn. ( 1,5 tot 3 uur )
5. Bot, zwoerd en vlees scheiden en vlees klein snijden en terug in de pan.
6. Bladselderie grof knipen. Rookworst in schijven snijden en laatste kwartiertje bijvoegen en
warmen. Op smaak brengen met peper en zout.
Soep is nog dun. Zet vuur uit en laat soep staan tot dag later.. Bij invriezen rookworst bladselderie later bijvoegen. Op middel hoog vuur opwarmen en blijven roeren.

EET SMAKELIJK!